duminică, 1 aprilie 2012

Un miliard de stele intr-o singura poza !


După 10 ani de observaţii, astronomii din Marea Britanie au reuşit să creeze o imagine incredibilă care înfăţişează aproape un miliard de stele din Caleea Lactee.
Imaginea a fost realizată combinând imagini în infraroşu prelevate de telescoape din emisfera sudică şi cea nordică. Astronomii din Marea Britanie şi Chile au adunat datele şi le-au procesat, pentru ca apoi să le arhiveze la universităţile din Edinburgh şi Cambridge.
Acum, imaginea şi informaţiile au fost puse la dispoziţia cercetătorilor din întreaga lume care vor să aprofundeze şi să continue să cerceteze acest domeniu.
"Această imagine incredibilă ne oferă o nouă perspectivă asupra galaxiei şi ilustrează descoperiri realizate de-a lungul anilor de cercetare. Având informaţi prelucrate, arhivate şi publicate de echipe de cercetători pasionaţi, alţi oameni de ştiinţă vor putea să îşi continue munca folosind aceste date într-un mod productiv, fără a fi nevoiţi să le mai genereze ei", a declarat dr. Nick Cross, de la Universitatea din Edinburgh, secţia de fizică şi astronomie.
Cercetarea a fost realizată cu ajutorul UK Infrared Telescope din Hawaii şi al telescopului Vista din Chile. De asemenea, astronomii au folosit radiaţii infraroşii în loc de lumina vizibilă, pentru a putea "vedea" dincolo de praful din Calea Lactee şi a înregistra detalii din centrul ei.
Sursa: Daily Mail