sâmbătă, 28 aprilie 2012

10 lucruri mai putin cunoscute despre gigantul Google


1. Numele de Google este o greşeală de ortografie. Iniţial trebuia să se numească Googol, un termen din matematică, care reprezintă un număr mare, egal cu 10100, adică 1 urmat de 100 de zerouri. Termenul a fost inventat de Milton Sirotta, nepotul de 9 ani al matematicianului american Edward Kasner.
2. Prima pagină este atât de goală pentru că fondatorul nu ştia HTML şi voia doar o interfaţă rapidă. Datorită faptului că prima pagină este atât de liberă, cei care nu sunt obişnuiţi cu ea stau şi astăzi în faţa ecranului şi aşteaptă să mai apară ceva.
3. Google a început ca un proiect de cercetare al lui Larry Page şi al lui Sergey Brin, când aceştia aveau 24 şi respectiv 23 de ani. Site-ul Google îşi propune să organizeze informaţiile din toată lumea şi să le facă accesibile şi folositoare. Primul birou al companiei a fost într-un garaj, în Menlo Park, California. Primul angajat a fost Craig Silverstein, acum Director de tehnologie.
4. Google primeşte în jur de 20 de milioane de cereri în fiecare zi, din toată lumea, inclusiv Antarctica şi Vatican. Pagina de început apare în 116 limbi diferite, inclusiv în latină, urdu şi yoruba. De fapt, Google are cea mai mare reţea de traducători din lume.
5. În stadiul incipient, Google nu a avut buton de căutare. Trebuia apăsată tastă Enter pentru a iniţia căutarea. Google a restricţionat cererile automate primite de la alte site-uri, care pot consuma resurse importante şi în acelaşi timp să le ajute să-şi mărească rankul artificial.
6. Serviciul de e-mail gratuit, Gmail, a fost folosit intern aproape 2 ani înainte să fie lansat public. Cercetătorii au găsit 6 tipuri de email user-i, iar Gmail a fost conceput să le satisfacă cerinţele celor 6. În urma disputei asupra mărcii cu London-based Independent Internaţional Investment Research, acest serviciu de e-mail şi-a schimbat de curând numele în Google Mail.
7. Ar dura 5.707 ani ca o persoană să caute în toate cele 3 miliarde de pagini ale motorului de căutare Google. Software-ul Google o face în 0.5 secunde.
8. Logo-urile care apar pe pagina de start în timpul unor zile şi date marcante sau evenimente importante se numesc Google Doodle. Compania a creat şi un muzeu online în care se găsesc toate logourile care au fost puse până acum, cu anumite ocazii. Ele au fost create de Dennis Hwang, un artist de origine coreana stabilit în UŞĂ.
9. Aţi auzit de Google Earth, dar nu mulţi ştiu că există un site numit Google Moon, care cartografiază suprafaţa lunară şi indică locul exact unde a aselenizat naveta Apollo.
10. Firma Keyhole, care se ocupă cu achiziţia de imagini din satelit, pe care Google a cumpărat-o în Octombrie 2004, a fost fondată de CIA. Tehnologia acestei firme face posibilă funcţionarea programului Google Earth, care reda rapid imagini preluate de satelit din toată lumea.