sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Cele mai ciudate 10 boli din lume!

Umanitatea va continua sa fie fascinata de ‘ciudatenii ‘medicale de la inceputul pana la sfarsitul ei. Insotite permanent de aerul de miraculos, acestea au trecut prin toate extremele: de la marginalizare, maltratare, condamnare si chiar moarte la a ajunge eroi de film, legende sau romane de aventuri. Iata, deci ,o prezentare a celor mai ciudate 10 boli din lume:
Elefantiazis
ElefantiazisFilarioza limfatica, numita si elefantiazis, este poate cea mai spectaculoasa din cazurile oamenilor cu edem excesiv al membrelor inferioare. Boala este cauzata de o gama de paraziti incluzand Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori, toate transmise de tantari. Filarioza limfatica afecteaza 120 de milioane de persoane din toata lumea, 40 de milioane din acestea avand o forma grava. Cand o femela de tantar infectata inteapa o persoana, ea injecteaza larva (microfilaria) in sange. Microfilaria se reproduce si se stabileste in fluxul sanguin, unde poate trai multi ani. De multe ori simptomele nu apar pana dupa multi ani de la infectie. Cantitatea de paraziti din sange creste, cauzand acumulari de fluid in tesuturile inconjuratoare. Cele mai comune si vizibile semne ale bolii sunt edemul excesiv al membrelor inferioare, organe genitale si sani.
Progeria
ProgeriaProgeria este cauzata de un mic defect al codului genetic al unei persoane, dar cu efecte dezastroase. De obicei, un copil nascut cu aceasta boala moare pana la 13 ani. Corpurile lor imbatranesc prematur, aparand simptome specifice: pierderea parului, boli de inima, micsorarea oaselor si artrita. Progeria este extrem de rara, exista doar 48 de persoane cu aceasta boala in intreaga lume. In mod ciudat, exista o familie care are 5 copii cu aceasta boala.

Hipertricoza
Cand unui copil de 2 ani, Abys DeJesus, au inceput sa i creasca fire negre de par pe fata, doctorii l-au diagnosticat cu Sindromul Omului Lup. Boala este numita astfel deoarece oamenii seamana cu niste varcolaci dar fara caninii supradezvoltati si fara gheare. In Mexic exista o familie in care toti barbatii au par care le acopera fata si partea superioara a corpului. Doi dintre frati au primit o oferta de a juca intr-un episod din Dosarele X, insa au refuzat.
Omul lup - Hipertricoza
Boala Pielii Albastre
Boala pielii albastreO familie cunoscuta ca “oamenii albastri” a trait pe dealurile de langa Troublesome Creek din Kentucky, pana in anii 1960. Majoritatea au trait peste varsta de 80 de ani fara vreo boala grava. Mai tarziu s-a descoperit ca sufereau de o boala genetica recesiva, caracterizata prin lipsa enzimei NADH methemoglobin reductaza.
Pica
Persoanele diagnosticate cu pica au o dorinta necontrolata de a manca substante ne-comestibile cum ar fi pamant, hartie, lipici, argila. Desi se crede ca aceasta boala e legata de deficiente minerale, expertii nu au gasit o cauza reala sau un tratament.
Boala Vampirului
Persoanele cu aceasta boala evita sub orice forma lumina solara. Daca totusi lumina ii atinge, pe piele se vor forma vezicule. O parte din persoane vor avea dureri si vezicule imediat dupa contactul cu razele solare.
Sindromul Alice in Tara Minunilor
Acest sindrom, numit si micropsie, este o boala de tip neurologic ce afecteaza perceptia vizuala umana. Bolnavii vad oameni, parti din oameni, animale, si obiecte ca fiind mult mai mici decat in realitate. De obicei, obiectul perceput apare foarte departe si extrem de aproape in acelasi timp. Aceasta boala mai poarta si numele de vedere lilliputana sau halucinatii lilliputane, numite dupa ‘oamenii mici’ din Calatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift. Boala afecteaza doar sistemul de perceptie, ochiul nu este afectat, ci doar modul de interpretare a informatiei de catre creier.
Sdr. Alice in tara minunilor
Liniile lui Blaschko
Liniile lui Blaschko sunt fenomene extrem de rare si inexplicabile ale anatomiei umane, prezentate pentru prima oara de un dermatolog german, Alfred Blaschko, in 1901. Nu reprezinta o boala sau un simptom al vreunei boli, liniile find un model invizibil prezent in ADN-ul persoanei afectate. Multe din bolile de piele sau ale mucoaselor se manifesta in concordanta cu aceste modele, realizand imaginea unor linii. Liniile nu correspund sistemului nervos, muscular sau limfatic. In mod remarcabil, ele se aseamana de la persoana la persoana, forman de obicei un “V” de-a lungul coloanei vertebrale si forme “S” pe piept si abdomen.
Liniile lui Blaschko
Sindromul mortului viu
Acest sindrom se caracterizeaza prin depresii si tendinte sinucigase, bolnavul plangandu-se ca ar fi pierdut tot: avere, parti din sau tot corpul, de obicei crezand ca este mort, un corp viu neinsufletit. Bolnavul ar putea chiar crede ca simte mirosul propriei carni putrezite si viermi care se misca pe sub pielea sa. Fenomenul apare la persoanele cu lipsa cronica de somn sau cu psihoza cauzata de amfetamine sau cocaina. Paradoxal, starea de a fi “mort” da bolnavului ideea ca este nemuritor.
Sindromul francezului saltaret (sindromul Maine)
Caracteristica principala e aceea ca pacientul este extrem de surprins de un zgomot neasteptat sau vederea unui lucru neprevazut. Pacientul speriat isi agita mainile prin aer, tipa si repeta cuvinte. Prima oara a fost identificat la taietori de lemne de origine francezo-canadiana din Maine.