luni, 6 decembrie 2010

Stiati ca...



1. Pamântul a fost seismologic mai activ în ultimii 15 ani sau cel putin asa sustine Stephen S. Gao, geofizician de la Missouri University of Science & Technology. Nu toti oamenii de stiinta sunt însa de acord.

2. San Francisco se deplaseaza catre Los Angeles cu circa cinci centimetri pe an, aceeasi viteza cu care ne cresc unghiile. Orasele se vor întâlni în câteva milioane de ani.

3. Martie nu este luna cea mai activa seismologic, asa cum cred unii oameni. Este adevarat ca pe 28 martie 1964, în localitatea Prince William Sound din Alaska a fost înregistrat cel mai puternic seism din SUA, de 9,2 pe scara Richter. A ucis 125 de oameni si a produs pagube de 311 milioane de dolari. Pe 9 martie 1957, tot în Alaska, în insulele Andreanof, a fost înregistrat un alt cutremur major de 9,1 pe scarea Richter. Cele mai puternice cutremure din SUA s-au înregistrat în februarie, noiembrie si decembrie. Cutremurul din Chile a avut loc pe 27 februarie, iar cutremurul de 9,3 grade pe scara Richter care a dat nastere tsunami-ului din Oceanul Indian a avut loc pe 26 decembrie.

4. În lume se produc circa 500.000 de cutremure anul. Circa 100.000 din aceste pot fi simtite, iar aproximativ 100 produc pagube.

5. Soarele si Luna provoaca cutremure. Se stie de mult ca Luna si Soarele influenteaza mareele, dar acum oamenii de stiinta cred ca au si un efect asupra placilor tectonice.

6. Un oras din Chile s-a miscat cu circa 3 metri în urma cutremurului de pe 27 februarie. Concepcion s-a deplasat catre vest, iar seismul se pare ca a modificat axa de rotatie si a scurtat ziua, potrivit livescience.com.

7. Nu exista asa numita „vreme de cutremur”. Statistic, cutremurele sunt distrubuite în mod egal în vreme rece, calduroasa, ploioasa etc.

8. În urma cutremurului indonezian din 2004, Pamântul a devenit un pic mai rotund, în relatie cu distanta dintre cei doi poli.

9. Cercul de Foc al Pacificului este cea activa zona seismica a Pamântului, înconjurând oceanul Pacific, acolo producându-se cele mai multe cutremure.

10. Extragerea petrolului poate provoca cutremure minore, dar nu sunt genul de cutremure care vor aparea a doua zi în ziare.

11. Cel mai mare seism înregistrat de oameni pâna acum a avut 9,5 pe scare Richter, pe 22 mai 1960.

12. Cutremurele puternice se pot simti pe partea opusa a Pamântului. Seismologii care au studiat cutremurul masiv din 2004 au descoperit ca falia San Andreas de pe partea opusa a Pamântului s-a deplasat în acelasi timp. Seismul din Chile, din 1960, a fost înregistrat de toate statiile din lume.

13. Cel mai devastator cutremur s-a petrecut pe 23 ianuarie 1556, în Shansi, China. Circa 83.000 de oameni si-au pierdut viata.