marți, 7 decembrie 2010

Stiati ca zapada...

zapada reflecta peste 90% dintre razele UV inapoi in atmosfera? Din acest motiv, persoanele expuse o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada manifesta un disconfort la nivelul ochilor (mancarimi, lacrimare intensa etc) denumit oftalmie (orbirea zapezii).

zapada este foarte benefica in agricultura? Stratul de omat protejeaza culturile de temperaturile scazute ale iernii iar topirea acestuia la inceputul primaverii asigura un nivel optim de apa.

cel mai mare Palat de Gheata din lume este construit anual in Kemi, Finlanda? Acesta are un hotel, o capela, restaurant precum si spatii de joaca pentru copii. Temperatura medie din hotel este de –5 grade Celsius iar turistii dorm in saci de dormit speciali, din lana.

uneori zapada poate fi rosie, portocalie sau galbena? Aceste fenomene sunt foarte rare si sunt cauzate de contaminarea zapezii cu praf, nisip sau alte reziduuri. In 2007, in Siberia, din cauza unei furtuni de nisip in Kazahstan, s-au observat precipitatii importante de zapda portocalie.


igloo defineste, in limba de provenienta, orice tip de casa, indiferent de materialul folosit pentru contructia ei? Termenul provine din limba inuita si el a fost preluat de majoritatea populatiei cu sensul de “casa din zapada/gheata”.

temperatura din interiorul unui igloo poate atinge si 16 grade Celsius doar folosind caldura degajata de corpurile locuitorilor lui? Un igloo ii proteja pe inuiti de temperaturi care coborau constant chiar si pana la –45 grade Celsius.

tunurile de zapada care creeaza zapada artificiala au fost inventate in 1950 si au inceput sa fie utilizate pe scara larga in anii 70? Consumul mare de electricitate si pretul echipamentelor limiteaza folosirea lor pe scara larga desi din ce in ce mai multe statiuni montane se bazeaza pe aceste utilaje pentru a-si multumi clientii si a prelungi sezonul de iarna.

sunt necesari 190 de metri cubi de apa pentru a acoperi o suprafata de 1.000 de metri patrati cu un strat de zapada avand o grosime de 0.30 metri? Aceasta este cantitatea de apa pe care un tun de zapada artificiala.