miercuri, 24 noiembrie 2010

Cainii sunt mai destepti decat pisicile!



Un studiu demarat de prestigioasa Universitate Oxford sustine ca cel mai bun prieten al omului este mai inteligent decat pisica. Rezultatul cercetarilor se doreste a fi un agument final care sa puna capat, odata pentru totdeuna, tachinarilor ironice si rivalitatii dintre iubitorii de caini si cei de pisici.
Inteligenta cainilor a evoluat in timp cu o rata mai mare decat cea a pisicilor. S-a crezut, pana nu demult, ca picicile sunt mai inteligente decat cainii, pe baza faptului ca nu au o viata sociala, nu au nevoie de atentia oamenilor si reusesc sa supravietuiasca singure.

Insa, cercetatorii au descoperit ca pisicile au creierul proportional mai mic decat al cainlor, tocmai datorita faptului ca acestea nu au o viata sociala atat de complexa precum a prietenilor latratori.

In premiera, cercetatorii britanici au contorizat istoria evolutionara a creierelor diferitelor grupe de mamifere, pe o perioada istorica de peste 60 milioane ani. Au descoperit, asadar, o legatura evidenta intre dimensiunea creierului proportional cu restul corpului si gradul vietii sociale a mamiferului in cauza.

A reiesit ca mamiferele cu cele mai mari creiere tind sa traiasca in grupuri sociale stabile in genul maimutelor, porcilor, delfinilor si cailor. La polul opus, s-au situat mamiferele solitare, precum felinele, rinocerii sau cervidele.

"Toti cainii se pricep de minune sa rezolve problemele aparute, ceea ce trimite cu gandul la legendara inteligenta a vulpilor, lupilor si sacalilor, stramosii directi ai cainilor de astazi", susine Dr. Susanne Shultz, cercetator principal in cadrul studiului.

Sursa: The Telegraph